Afgelopen maandag was ik (Remke) op werkbezoek bij de Waag Society in Amsterdam en maakte ik kennis met projecten die bij kunnen dragen aan creativiteit in het onderwijs. Hier een verslag van mijn kennismaking met twee projecten: Animaatje en het Fablab.
Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben hun krachten gebundeld in het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland en hebben nu een gezamenlijke website: www.wetenschapsknooppuntzh.nl De nieuwste blogs zijn op deze website te vinden, evenals lesideeën, trainingen en andere nieuwtjes en inspiratie rondom Wetenschap en Technologie in het basisonderwijs.
15 december 2010
Virtuele kriebelbeestjes in de zandbak & zelf high-tech producten maken in het Fablab
Afgelopen maandag was ik (Remke) op werkbezoek bij de Waag Society in Amsterdam en maakte ik kennis met projecten die bij kunnen dragen aan creativiteit in het onderwijs. Hier een verslag van mijn kennismaking met twee projecten: Animaatje en het Fablab.
1 december 2010
Kick-off van het kleuterproject
Kan de werkwijze van TU-studenten en -medewerkers in ontwerp- en onderzoeksprojecten basisscholen en zelfs kleuters inspireren? Woensdag 17 november was de startbijeenkomst van het kleuterproject van het Wetenschapsknooppunt Delft. Zes basisscholen, tien leerkrachten, twee pabo-studenten en drie studenten van de TU Delft willen op vernieuwende wijze met kleuters ontwerpen en uitvinden.
30 november 2010
Techniek in Sinterklaastijd
26 november 2010
Ken Robinson over meer creativiteit & aan de slag met pop-up boeken
De afgelopen week kreeg ik van alle kanten mailtjes en twitterberichten over een prachtig, inspirerend en bijzonder vormgegeven filmpje van Ken Robinson. Aan de hand van humoristische tekeningen pleit Robinson voor meer creativiteit in het onderwijs. Het schijnt dat kinderen onder de zeven jaar het meest creatief zijn: zij kunnen ongelofelijk veel manieren bedenken waarop je een paperclip kan gebruiken. 98% van de mensen die veel oplossingen verzinnen zijn jonger dan zeven jaar. Het huidige onderwijs is de doodsteek voor creatief talent van kinderen. Of zijn er andere redenen die het verlies van dit open denkvermogen verklaren?
Oprekken van het denken op de basisschool
Hoe stimuleren docenten van de TU Delft creativiteit van hun studenten? Welke adviezen hebben ze voor basisschoolleraren die creativiteit in hun techniekonderwijs willen stimuleren? Met die vraag op zak gaan Eveline Holla en ik op bezoek bij Marc Tassoul, docent in Creatief Probleem Oplossen bij Industrieel Ontwerpen. Ook faciliteert Marc bedrijven bij het onderwerp Creativiteit. We stellen aan Marc Tassoul de volgende vragen over zijn werkwijze en ervaringen:
Abonneren op:
Posts (Atom)