29 september 2011

Mijn favoriete TED filmpjes over ontwerpen en onderwijs

Janet Echelman netting sculpture project. 2005


door Remke Klapwijk

Als ik zin heb in inspiratie en een half uurtje over heb, kijk ik graag naar TED filmpjes. TED (Technology, Entertainment, Design) is een non-profit organisatie die zoals ze het zelf zeggen 'toegewijd is aan ideeën die het verspreiden waard zijn'. Voor iedereen die met kinderen op de basisschool wil ontwerpen, zijn hier mijn favoriete TED filmpjes over ontwerpen & onderwijs.

TED brengt mensen van verschillende werelden samen. Technologie, onderwijs en ontwerpen krijgen relatief veel aandacht. Er zijn jaarlijks conferenties, ik ken ze vooral van de geweldige filmpjes die meestal minder dan tien minuten duren. Hieronder mijn favoriete TED filmpjes over ontwerpen & onderwijs.

De eerste favoriet gaat over de studio-school in de UK. Veel tieners verlaten school voortijdig en bedrijven vinden dat leerlingen niet goed zijn voorbereid op werken. Een nieuw schoolconcept werd gelanceerd, een school met 80% real life opdrachten, leren door te doen en teamwerk. Veel tieners verlaten school voortijdig en bedrijven vinden dat leerlingen niet goed zijn voorbereid op werken. De studio-school stelt leren door doen, teamwerk en echte opdrachten centraal. Nu ook bekend is dat de leerlingen het erg goed doen op de centrale examens, verspreidt dit schoolconcept zich als een vuurtje. Dit bevestigt mij in het idee dat het waardevol is om vanuit het Wetenschapsknooppunt Delft 'real life' ontwerpopdrachten zoals Designed by Kids - een spel ontwerpen voor Heutink- op basisscholen te stimuleren.

Het tweede filmpje gaat over over speels en open verkennen een ontwerpstudio. De spreker, Tim Brown, laat zien dat manier waarop kinderen van nature opereren, bijvoorbeeld als ze winkeltje spelen, een inspiratiebron is voor volwassen ontwerpers. Het natuurlijke spel van kinderen zouden we in het technisch ontwerponderwijs op basissscholen veel meer als uitgangspunt kunnen nemen dan we nu al doen. Dit filmpje bevat ook een aantal leuke opwarmoefeningen die ook in de klas kunnen, zoals teken je buurman in dertig seconden.

Het derde filmpje wat ik in dit blog wil noemen is direct in de klas toepasbaar. Werken met electriciteit vergt vaak gepruts met draadjes. In dit aanstekelijke filmpje vertelt Ann Marie Thomas over u haar praktische oplossing. Ook kleuters kunnen nu bijvoorbeeld een vliegtuig van klei met lichtjes en motoren maken. De werkbladen zijn van internet te downloaden.

En tot slot een film waarin kunstenaar Janet Echelman vertelt dat ze uitgenodigd was voor een tentoonstelling in India. Doordat haar verf niet aankwam op het vliegveld, ontdekte ze op het strand ander materiaal: vissersnetten. Deze ontdekking groeide uit tot de meest prachtige, zachte, voortdurend veranderende, kleurrijke installaties met bewegende netten. Adembenemend. Een  levensverhaal dat laat zien dat een andere manier van kijken en doorzettingsvermogen leidt tot iets nieuws: kunstwerken in de openbare ruimte waar veel mensen van genieten. Verwonder je over dit levensverhaal.