22 augustus 2011

Meld u aan voor de activiteiten van schooljaar 2011-2012

Gaat u dit schooljaar wetenschap, techniek of onderzoekend en ontwerpend leren een plaatsje geven in uw lesprogramma? Dan sluiten de projecten en/of de trainingen van het Wetenschapsknooppunt Delft hier wellicht goed bij aan.

Graag informeren wij u over de mogelijkheden:
- Training ' Nieuwsgierig? Graag!': onderzoek en ontwerpen met kleuters
- Ontwerpproject 'Designed by Kids'
- Training creatief ontwerpen op de basisschool
- W&T Academie

Training 'Nieuwsgierig? Graag!':
onderzoek en ontwerpen met kleuters
Onderzoeken en ontwerpen met kleuters? Dat kan! In het kleuterproject ‘Nieuwsgierig? Graag!’ heeft het Wetenschapsknooppunt Delft positieve ervaringen opgedaan. Die willen wij graag met u delen. In dit project ontwerpt u samen met een TU student een project/thema-les in de klas en voert dit ook deels samen uit. 

Praktische informatie training 'Nieuwsgierig? Graag!'
- Voor leerkrachten groep 1 en 2
- Data: woensdagmiddag 26 oktober en 14 december, 13.30-16.30 uur
- Locatie: Science Centre Delft
- Kosten 70 euro
- Ook mogelijk: teamtraining van één dagdeel op maat op uw eigen school
- Aanmelding: e.m.holla@tudelft.nl

Een voorbeeldfilmpje hoe het kan gaan in de klas, ziet u hieronder. Dit filmpje had u nog tegoed bij de voorgaande blog over het betrekken van ouders.Op ons YouTube-kanaal vindt u meer filmpjes van het kleuterproject.



Ontwerpproject 'Designed by Kids'
Ontwerpwedstrijd waarbij leerlingen zelf een educatief spel ontwerpen. Ze doorlopen alle stappen van het ontwerpproces, vanaf het opstellen van ontwerpeisen tot en met het marktklaar maken van het eindproduct. Het winnende ontwerp wordt daadwerkerkelijk door Heutink uitgegeven. 

In het voorjaar 2010 hebben leerlingen van de Cornelius Musiusschool in Delft 'Het Grote Goudmijnspel' ontworpen. Dat is een spel waarmee leerlingen in groep 4 en 5 op een plezierige manier de tafels kunnen leren. Ze haalden hiermee het Jeugdjournaal.
 
Praktische informatie 'Designed by Kids'

- Voor groep 7
- Start in januari 2012
- Aanmelden: e.m.holla@tudelft.nl

Training creatief ontwerpen op de basisschool
Veel kinderen zijn creatief en vinden het leuk om iets te maken. Bij de meeste kinderen gaat een creatief ontwerpproces vanzelf, maar wat zou het opleveren als u als leerkracht dat creatieve ontwerpproces vergaand stimuleert? Misschien wel dé uitvinder van de 21e eeuw!

In de training Creatief ontwerpen op de basisschool, maakt u kennis met uiteenlopende creativiteitstechnieken die geschikt zijn voor leerlingen uit groep 5 tot en met 8. U leert hoe u deze technieken bij een willekeurig thema kunt inzetten. U ontwerpt een project voor uw eigen klas en voert samen met een TU-student, twee creatieve sessies uit in uw klas. U leert hoe u een klas moet begeleiden, hoe u creatief denken en samenwerking in teams stimuleert.

Praktische informatie training creatief ontwerpen
- Voor leerkrachten groep 5 tot en met groep 8
- Woensdagmiddag 18 januari en 29 februari 2012 (onder voorbehoud)
- Locatie: Science Centre Delft
- Kosten: € 70,-
- Trainer: Remke Klapwijk
- Aanmelden: e.m.holla@tudelft.nl

W&T Academie
Een nascholingsmiddag waarin u kunt ervaren hoe u wetenschap in de klas kunt toepassen en uw leerlingen al op jonge leeftijd kunt laten werken volgens de werkwijze van de TU Delft.

Praktische informatie W&T Academie
- Voor alle leerkrachten in het basisonderwijs en voor pedagogisch medewerkers bso.
- Datum: woensdag 4 april 2012