13 november 2012

Morgenavond bij Klokhuis: Zoek het uit!

Het Science Centre in Delft, waar het Wetenschapsknooppunt Delft nauw mee verbonden is, heeft samen met andere science centra en musea een speciale serie 'Zoek het uit!" met de Klokhuisredactie ontwikkeld.

In deze nieuwe serie gaat Het Klokhuis zelf op wetenschappelijk onderzoek. Vragen zijn: Wat zit er in het binnenste van de Aarde? Bestaat buitenaards leven? En hoe werken je hersenen? Hoe beantwoorden wetenschappers dit soort onderzoeksvragen en hoe gaan ze hierbij te werk?   In vijf afleveringen komen grote onderzoeksvragen aan bod, vragen die lastig te beantwoorden zijn.

Bijzonder is dat er in iedere aflevering steeds wordt gekeken naar hoe en waarom er onderzoek gedaan wordt. Daarnaast laten we zien dat veel wetenschappers leuke, jonge, slimme mensen zijn met allemaal verschillende drijfveren. De wetenschappers zijn zo geselecteerd dat ze de doelgroep kunnen inspireren en enthousiasmeren om iets met wetenschap te gaan doen.


Hersenen, 14 november (met een speciale rol voor Continium)Ze zitten in je hoofd, je gebruikt ze altijd en je kunt ze niet uitzetten: hersenen! Maar hoe werken ze? En hoe kun je dat onderzoeken? Bart zoekt het uit! Met wetenschapper Job van den Hurk bekijkt hij een heel dun hersenplakje onder de microscoop. Onderzoekster Michelle Moerel bekijkt Barts hersenen in de MRI-scanner en hersendeskundige Tom de Graaf neemt de aansturing over van Barts brein!

Sponzen, 21 novemberDolores wil weten hoe je de zee kunt onderzoeken. Daarvoor reist ze -in gezelschap van wetenschapper Jasper de Goeij -helemaal naar Curaçao. Ze duiken naar de bodem van de zee en komen daar alles te weten over sponzen: wat ze eten, hoe ze leven en vooral waarom ze zo belangrijk zijn.

Taal, 28 novemberTaal, je gebruikt het iedere dag, om te praten, te schrijven, te lezen, maar hoe is taal ontstaan? In Burgers Zoo onderzoekt Bart  samen met wetenschapster Wineke Schoo, wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal. Wetenschapper Bart de Boer laat Bart ontdekken hoe oermensen klonken. Zij doen dit door apenskeletten te bestuderen. Onderzoeker Mark Dingemanse toont aan dat slurpen, slijm en slobberen met het ontstaan van taal te maken hebben.

Aliens, 5 decemberBestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens! Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken? Je ziet het in Het Klokhuis ‘ZOEK HET UIT!’

Aarde, 12 decemberWat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? We beginnen het onderzoek met een schep en eindigen met... explosies!

De serie is een initiatief van de Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek (VSC) en het Klokhuis.