22 november 2012

Ruimtevaart 3: ontwikkelen van concepten


Het ontwikkelen van een concept is het hart van het ontwerpproces. Een concept is een min of meer samenhangend idee voor een nieuw te ontwikkelen product, proces of dienst. Het product bestaat dan nog niet in het echt, maar je hebt er wel een voorstelling bij en je kunt er met anderen over communiceren. In dit derde blog over het ontwerpen van een opstelling of spel over ruimtevaart voor een science centre, beschrijven we een methode voor het ontwikkelen  van concepten.

13 november 2012

Morgenavond bij Klokhuis: Zoek het uit!

Het Science Centre in Delft, waar het Wetenschapsknooppunt Delft nauw mee verbonden is, heeft samen met andere science centra en musea een speciale serie 'Zoek het uit!" met de Klokhuisredactie ontwikkeld.

In deze nieuwe serie gaat Het Klokhuis zelf op wetenschappelijk onderzoek. Vragen zijn: Wat zit er in het binnenste van de Aarde? Bestaat buitenaards leven? En hoe werken je hersenen? Hoe beantwoorden wetenschappers dit soort onderzoeksvragen en hoe gaan ze hierbij te werk?   In vijf afleveringen komen grote onderzoeksvragen aan bod, vragen die lastig te beantwoorden zijn.

Bijzonder is dat er in iedere aflevering steeds wordt gekeken naar hoe en waarom er onderzoek gedaan wordt. Daarnaast laten we zien dat veel wetenschappers leuke, jonge, slimme mensen zijn met allemaal verschillende drijfveren. De wetenschappers zijn zo geselecteerd dat ze de doelgroep kunnen inspireren en enthousiasmeren om iets met wetenschap te gaan doen.