26 oktober 2012

Ontwerpen met kleuters in Sinterklaastijd? Het kan!

Kinderen presenteren een oplossing
In het kleuterproject ‘Nieuwsgierig? Graag!’ 2011 ontwierpen kleuters van verschillende scholen allerlei hulpmiddelen om ‘problemen’ van Sinterklaas en Zwarte Piet op te lossen. De succesfactor van dit ontwerpproject was koppeling aan een thema dat kleuters zo enorm aanspreekt.

Het Wetenschapsknooppunt Delft heeft de leerervaringen van de betrokken leerkrachten samengevoegd in de inspirerende bundel 'Nieuwsgierig? Graag! met Sinterklaas'. De bundel staat onder nieuwsbrieven en handouts op onze homepage (aan de rechterkant).

10 oktober 2012

Ruimtevaart 2: onderzoeken van opstellingen in het Science Centre Delft



Hoe stevig is deze constructie?

Wanneer is een opstelling of activiteit in een science centrum leerzaam en spannend? Dat is een belangrijke vraag als je iets over ruimtevaart wil gaan ontwerpen voor een science centrum. Een ontwerper die iets nieuws wil maken, onderzoekt bestaande producten en bouwt  altijd op anderen voort. In dit tweede blog over het ruimtevaart project laten we zien hoe leerlingen in ontwerpteams de opstellingen in het Science Centre Delft uitproberen en met elkaar vergelijken. De vraag die ze meekregen was: hoe komt het dat de éne opstelling leerzaam en spannend is en de andere opstelling veel minder?